TIPS BELAJAR

 

 

 

 

Rajah diatas menunjukkan graf bar hasil dari undian pelawat xpresi.org untuk cara yang terbaik untuk belajar. Seperti yang dijangka kerap membuat latihan merupakan cara belajar yang paling popular dipilih oleh pelawat. Hal ini kerana latihan sebenarnya memberikan kesan yang lebih mendalam terhadap ingatan dan pembelajaran kerana kebiasanya manusia ini lebih gemar mengambil pengajaran dari kesilapan.

Selain itu latihan mendidik manusia supaya biasa dengan bentuk soalan dan juga pengalaman. Membuat nota kecil pula menjadi pilihan kedua kerana nota yang ringkas memudahkan untuk mencari isi penting dan juga senang dibaca tidak kira tempat.

Dua waktu belajar cuba diuji dan ia menunjukkan belajar diwaktu awal pagi adalah lebih baik berbanding belajar waktu malam. Belajar waktu pagi ini memberikan lebih kesegaran dan meningkatkan daya ingatan kerana minda masih berada pada tahap kesegaran dari rehat yang cukup. Belajar diwaktu lewat malam juga menjadi pilihan mungkin diwaktu lewat malam fokus adalah lebih baik kerana keadan sunyi. Namun demikian diwaktu malam minda berada pada tahap yang tidak cergas kerana penat bekerja seharian.

Teknik selalu baca buku teks merupakan paling terendah dipilih kerana belajar berorientasikan buku teks sahaja belum cukup kerana tidak semua fakta di buku teks adalah penting dan ia juga membebankan kerana terlalu banyak yang perlu dibaca.

Terima kasih kepada: xpresi.org

Rss Feed twitter facebook

Copyright © 2012 , All Rights Reserved

Designed by Electronic Cigarette Reviews, & Download Free Wp Themes, Free wordpress themes, Free wp themes

Penafian: wwww.cikgufizik.com adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yg disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yg diperolehi daripada blog ini.