Category Archives: ARTIKEL PILIHAN

Pembina Negara Bangsa -2016

 

 Pembina Negara Bangsa

Definisi

Guru: Pengajar, pendidik atau pembimbing yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara.

Guru merupakan insan yang berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dalam bidangnya dan mempunyai keperibadian terpuji serta berupaya menjadikan diri mereka sebagai suri teladan.

Pembina: Individu yang membangun, membina, mendirikan dan membentuk sesuatu untuk mencapai matlamat yang dihasratkan.

Dalam konteks pendidikan, guru berperanan sebagai individu yang membina dan membentuk kualiti individu murid/pelajar dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek (kognitif) bagi memenuhi aspirasi penididikan.

Negara Bangsa: Kumpulan manusia dalam satu ijatan ketatanegaraan yang mapan.

Negara Bangsa dalam konteks ini bermatlamat untuk memastikan setiap pelajar memiliki jati diri yang kukuh, patriotik, berpegang teguh kepada ajaran agama dan nilai moral, hidup sebagai sebuah masyarakat yang penyayang, demokratik, liberal, bertolak ansur, berfikiran dan berbudaya saintifik serta bersatu padu.

Hari Guru 2015

 

 

 

Tema Hari Guru pada tahun 2015 ini adalah “Guru : Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak” telah mula diwar-warkan oleh Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti sejak bulan Februari yang lalu.

Tema Hari Guru tahun ini yang lebih menumpukan kepada aspek pembentukan akhlak dan sahsiah murid berteraskan ilmu dilihat bertepatan dengan kehendak dan keperluan semasa masyarakat sekarang.

Menyediakan kepelbagaian bahan rangsangan bagi mengoptimumkan potensi murid serta menyediakan pelan pembangunan individu yang menyeluruh dan bersepadu bagi menghasilkan modal insan bertaraf dunia.

Guru berperanan mengupayakan diri dengan ilmu dan pengalaman agar dapat membangunkan potensi insan melalui penyerapan elemen-elemen kerohanian dan kurikulum,

Warga pendidik perlu memainkan peranan penting dalam menyediakan serta membentuk insan peribadi mulia berpersonaliti unggul di dalam membina negara bangsa yang berkualiti.

APA ITU PPPM 2013-2025

Kerajaan telah melancarkan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 pada 6 September 2013. Pelan itu menyaksikan sebanyak 11 anjakan melibatkan transformasi dari segi sistem pendidikan negara.

Berikut merupakan 11 anjakan yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025:

1. Menyediakan kesamarataan akses kepada pendidikan berkualiti bertaraf antarabangsa.
2. Memastikan setiap murid profisien dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris.
3. Melahirkan rakyat Malaysia yang menghayati nilai.
4. Transformasi keguruan sebagai profesion pilihan.
5. Memastikan pemimpin berprestasi tinggi ditempatkan di setiap sekolah.
6. Mengupaya JPN, PPD dan sekolah untuk menyediakan penyelesaian khusus berasaskan keperluan.
7. Memanfaatkan ICT bagi meningkatkan kualiti pembelajaran di Malaysia.
8. Transformasi kebolehan dan keupayaan penyampaian pendidikan.
9. Bekerjasama dengan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas.
10. Memaksimumkan keberhasilan murid bagi setiap ringgit.
11. Meningkatkan ketelusan akauntabiliti awam.

Di samping itu, proses transformasi sistem pendidikan turut akan dilaksana dalam tempoh 13 tahun menerusi tiga gelombang:

1. Gelombang 1 (2012-2015) menumpukan kepada usaha memperbaiki sistem dengan memberi sokongan guru dan tumpuan kepada kemahiran asas.
2. Gelombang 2 (2016-2020) mempercepatkan penambahbaikan sistem.
3. Gelombang 3 (2021-2025) ke arah kecemerlangan menerusi operasi yang lebih fleksibel.

Pelan ini juga menyasarkan pembangunan pelajar yang memiliki enam sifat utama untuk membolehkan mereka bersaing di peringkat global, iaitu pengetahuan, kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, kemahiran dwibahasa, beretika dan beragama, serta beridentiti kebangsaan.

DIKONGSI DARI BLOG cikguhailmi

Programme International Student Assessment (PISA)

Penanda aras di peringkat antarabangsa menerusi data pentaksiran dan kajian adalah sangat penting buat sesebuah negara menambah baik corak sistem pendidikan supaya setanding dan mampu menyaingi negara maju lain.

Ujian PISA adalah merupakan akronim kepada Programme International Student Assessment yang diperkenalkan oleh OECD (Organisation For Economic Co-operation and Development). Ujian ini diadakan 3 tahun sekali bermula pada tahun 2000, dan negara kita Malaysia mula menyertainya pada tahun 2009.

PISA 2012 merupakan kajian ke-5 yang diadakan. Ujian ini adalah bagi menguji tahap penguasaan remaja berusia 15 tahun terhadap keupayaan membaca, Sains dan Matematik. Sebanyak 65 buah negara terlibat pada Ujian PISA 2012, dengan hampir seramai 510 000 pelajar terlibat.

Ujian berlangsung selama 2 jam. Ujian terdiri daripada gabungan soalan terbuka (open-ended) dan juga soalan pelbagai pilihan jawapan (multiple-choice).

PISA bukan hanya bertujuan untuk mengetahui prestasi dan keberkesanan sistem sedia ada malah penambahbaikan turut dilakukan dari masa ke masa.

“Kita memerlukan data yang konsisten dan dipercayai yang boleh diukur secara berkala kerana ia sangat penting untuk menambah baik kualiti serta penyampaian sistem pendidikan yang ada.

Pentaksiran ini diharap dapat merealisasikan hasrat PPPM 2013-2025,” katanya.

 

Guru Pencetus Kreativiti Penjana Inovatif 2014

Selamat  Hari guru Tahun 2014 tema dicadangkan iaitu Guru Pencetus Kreativiti Penjana Inovatif adalah selaras dengan transformasi pendidikan ke arah membangunkan kemahiran abad ke-21 iaitu berfikiran kritis dan kreatif serta menggalakkan perkembangan sahsiah murid yang holistik dan seimbang seperti yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

 

Dunia dan ekonomi yang bersifat global hari ini memerlukan pesaing yang mampu berfikir dengan lebih kritis dan kreatif dan inovatif. Justeru peranan guru sebagai penggerak generasi yang intelek dan berdaya saing perlu menghasilkan kualiti pengajaran yang gemilang dengan memperkukuh am alan terbaik dalam pendidikan.

Membudayakan inovasi merupakan agenda berterusan dalam gelombang transformasi pendidikan bagi melahirkan generasi muda yang bersedia mencapai kecemerlangan dalam persekitaran yang kompetitif secara global.

Keupayaan warga pendidik menyediakan peluang kepada murid bagi mendapat pengalaman pembelajaran lebih bermakna, pengalaman pembelajaran dalam menyelesaikan masalah, kreativiti dan pemikiran kritikal dilihat mampu meningkatkan kemahiran murid yang dapat berfikir secara kritis dalam konteks akademik dan persekitaran kehidupan sebenar.

10,000 Jawatan Pembantu Pentadbiran

KUALA LUMPUR 4 Sept. – Sebanyak 10,000 jawatan pembantu pentadbiran akan diwujudkan di sekolah-sekolah seluruh negara bagi membantu meringankan beban guru dalam menjalankan tanggungjawab pentadbiran.

pembantu pentadbiran

10,000 jawatan pembantu pentadbiran

Timbalan Perdana Menteri, berkata, rancangan yang merupakan sebahagian daripada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 itu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat.

“Memang guru ada terasa beban dengan kerja-kerja pentadbiran tetapi itu merupakan sebahagian daripada tanggungjawab guru.

“Begitupun, antara langkah untuk mengurangkan beban ini adalah setiap sekolah akan dihantar seorang Pembantu Pentadbiran dan secara keseluruhannya seramai 10,000 kakitangan akan dihantar berperingkat-peringkat,” katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan Soal Jawab TV3 di sini hari ini.

Menurut Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan, pelan yang mengambil tempoh dua tahun kajian itu sememangnya memberi penekanan besar kepada soal guru yang berkualiti dan berkemahiran.

Katanya, daripada 35,000 guru Bahasa Inggeris yang gagal mencapai tahap penguasaan penuh, sebanyak 5,000 guru telah diberikan latihan dan 10,000 guru lagi akan mengikuti latihan sama.

“Tidak hanya terbatas kepada guru Bahasa Inggeris, sebanyak 410,000 guru di seluruh negara akan dinilai dalam instrumen bersepadu,” katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin memberitahu, PPPM akan memberi tumpuan untuk melonjakkan bidang matematik dan sains di samping melahirkan modal insan yang berkualiti.

“Kita mahu melahirkan pelajar cemerlang dari segi akademik dan kokurikulum serta ada perimbangan sahsiah diri dan budi pekerti, dengan kata lain, insan kamil yang lengkap serba-serbi,” katanya.

Jelas beliau, PPPM dihasilkan menerusi pelbagai rundingan meja bulat, program hari terbuka dan telah menerima beribu-ribu memorandum daripada golongan pendidik, ibu bapa, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta segelintir golongan ekstrem.

“Dalam menyediakan laporan ini juga, kita mendapatkan pandangan pakar pendidikan dari Korea Selatan, Singapura dan Kanada serta pakar-pakar pendidikan tempatan,” katanya.

Katanya, pelan yang mengambil tempoh kajian selama dua tahun itu meliputi segenap aspek termasuk dalam soal pendidikan vokasional, pendidikan Islam serta pendidikan khas untuk orang kurang upaya (OKU).

Tambahnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah memberi komitmen untuk menyokong sepenuhnya PPPM 2013-2025 yang akan dibentangkan Jumaat ini.

“Hanya dengan sokongan dan penglibatan semua pihak, baru kita dapat melihat hasil pelan ini dan dalam tempoh 13 tahun ini harus ada penambahbaikan dalam bidang pendidikan yang setara dengan negara-negara maju,” katanya.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130905/dn_01/Pembantu-pentadbiran-diwujudkan#ixzz2e7wKfTgI

VIDEO PENGENALAN CIKGU FIZIK

Blog www.cikgufizik.com & Facebook Group: CIKGU FIZIK ini dibangunkan bagi mewujudkan medium alternatif untuk memudahkan interaksi dan perkongsian ilmu Fizik secara maya dalam usaha memantapkan proses pembelajaran & pengajaran Fizik. Blog ini juga mengumpulkan pelbagai pautan-pautan (link) blog-blog serta website Fizik yang boleh dijadikan rujukan pendidik Fizik. Terima Kasih kerana sudi melayari www.cikgufizik.com

JOM SOAL SELIDIK…

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Saya Azlina binti Othman, pelajar Sarjana Pendidikan Fizik Universiti Pendidikan Sultan Idris memohon kerjasama tuan/puan untuk meluangkan masa memberi respons terhadap Soal Selidik ini. Soal selidik ini dibina untuk menilai Laman Blog  www.cikgufizik.com  yang dikaji . Oleh itu, saya mohon tuan/puan melayari laman blog terlebih dahulu sebelum membuat penilaian. Maklumat yang diperolehi daripada kajian ini adalah sulit dan hasil kajian hanya digunakan untuk laporan kajian saya sahaja. Diharapkan agar kerjasama yang diberikan oleh tuan/puan dapat membantu saya dalam mendapatkan maklumat berkenaan tajuk kajian ini. Jasa baik pihak tuan/puan didahului dengan jutaan terima kasih.

 TERIMA KASIH  ATAS KERJASAMA TUAN/PUAN SEKALIAN….

PROGRAM MARI TEROKAI FIZIK (PROMATEF)

Oleh Ihsan Noorzali

Program Mari Terokai Fizik (Promatef) membabitkan 160 pelajar tingkatan empat di Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi Rawang (Sepintar) anjuran mahasiswa kursus Pengajaran, Teknologi dan Penaksiran 2, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), baru-baru ini, memupuk minat pelajar terhadap subjek Fizik.

Seramai 23 mahasiswa UPSI bertindak sebagai fasilitator untuk memberi penerangan kepentingan sains.

 Pengarah program, Mohd Shukri Muhammad berkata, Promatef kali kedua bertujuan menjadi platform mahasiswa UPSI berkongsi ilmu dengan masyarakat. 

“Program ini bukan saja tempat mahasiswa menabur bakti, tapi membetulkan persepsi salah mengenai subjek sains yang sering dianggap sukar.
“Ia juga latihan kepada mahasiswa sebelum memulakan kerjaya, selain membentuk kemahiran diri lebih positif,” katanya.
Sepanjang program, pelajar didedahkan kepentingan aplikasi, konsep fizik dalam kehidupan seharian serta menghayati kebesaran Tuhan melalui sains dan teknologi.

Mereka turut dibahagikan kepada kumpulan yang meng­gunakan nama tokoh sains dunia seperti Galileo Galilei, Aristotle, Isaac Newton, James Chadwick, Alexender Graham Bell, Ibnu Sina, Al-Khawarizmi, Albert Einstein, Archemedes dan Merie Curie.

Turut dianjurkan, sesi kaunseling bertemakan Kau Turut Kataku, Imaginasi Kertas Mainan Minda, 360 Degree With Physics, bengkel roket air serta berjalan malam bertemakan Silent In The Night, Be Not Afraid Of The Dark.

Artikel ini disiarkan pada : 2011/04/04
Sumber diperoleh drp : myMetro

Terima kasih atas perkongsian Video ini : Prof. Madya Dr.Nurulhuda Abd Rahman

15,793 lulus gred A semua mata pelajaran

 Tahniah kepada semua pelajar SPM2012 yang telah berjaya dengan cemerlang. Jutaan penghargaan buat semua pendidik yg telah bertungkus lumus memberikan didikan serta bimbingan yang sangat gigih untuk pelajar-pelajar. Bagi pelajar yang kurang berjaya dalam SPM2012 ini jangan mudah berputus asa. Usahalah dengan lebih gigih selepas ini kerana pintu-pintu kejayaan masih menunggu anda…:-)

Shaarani Ismail | shaarani@mediaprima.com.my

Pelajar Sekolah Menengah Sains Tapah, Zulafifi Abd Rahman dijulang rakan sekolahnya sejurus menerima keputusan cemerlang dengan 9A+ untuk semua mata pelajaran.

Putrajaya: Seramai 15,793 daripada 472,541 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2012 berjaya memperoleh gred A bagi semua mata pelajaran diduduki, mencatatkan peningkatan 0.13 peratus berbanding 15,079 calon pada 2011.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abd Ghafar Mahmud, berkata daripada jumlah itu, 13,721 yang mendapat semua A adalah calon dari sekolah Kementerian Pelajaran, meningkat 0.16 peratus berbanding 12,970 2011.

“Selebihnya iaitu 2,072 adalah calon dari sekolah bukan kementerian yang mencatatkan penurunan 0.14 peratus berbanding 2,109 calon pada 2011.

“Lima pelajar berkeperluan khas turut mendapat keputusan cemerlang semua A dan ini membuktikan semua calon berpeluang mendapat keputusan cemerlang dalam SPM,” katanya pada sidang media mengumumkan Analisis Keputusan SPM 2012, di sini semalam.

Tambah beliau, berdasarkan ukuran Gred Purata Nasional (GPN) dengan kiraan nilai yang semakin mengecil, prestasi ditunjukkan semakin baik dengan pencapaian calon bandar menurun 0.16 mata daripada 4.67 pada 2011 kepada 4.83 mata tahun lalu.

“Pencapaian calon luar bandar juga menurun 0.05 mata daripada 5.39 mata kepada 5.44 mata pada 2011. Bagaimanapun, penurunan calon luar bandar dilihat lebih kecil berbanding calon bandar dengan jurang pencapaian antara kedua-duanya mengecil sebanyak 0.11 mata,” katanya.

Ghafar menjelaskan, prestasi 51 mata pelajaran yang diambil meningkat dan 54 mata pelajaran menurun manakala tiga mata pelajaran kekal.
Prestasi Bahasa Inggeris turun

Beliau berkata, prestasi dua daripada tujuh mata pelajaran teras iaitu Matematik dan Pendidikan Moral meningkat, manakala prestasi bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Pendidikan Islam, Sejarah, Sains dan Bahasa Inggeris menunjukkan penurunan.

Katanya, keputusan mata pelajaran Bahasa Inggeris menunjukkan penurunan, namun 229,009 atau 51.1 peratus calon sekolah KPM dan bukan KPM yang menduduki peperiksaan Bahasa Inggeris (1119) SPM berjaya memperoleh sijil GCE O-Level.

Mengenai penurunan pencapaian GPN sebanyak 0.04 mata, Ghafar berkata ia disebabkan bilangan mata pelajaran yang prestasinya menurun melebihi mata pelajaran meningkat, meskipun jumlah pelajar cemerlang meningkat.

Sejumlah 472,541 calon menduduki peperiksaan SPM yang diadakan antara 5 November hingga 6 Disember tahun lalu berbanding 468,808 calon pada tahun sebelumnya.

Sumber daripada : Berita Harian Online

KEGIGIHAN SEORANG GURU CEMERLANG

Guru Cemerlang Bahasa Melayu~ Puan Sabariah Ibrahim

“Tiada Keruh yang tidak boleh dijernihkan…Tiada kusut yang tidak boleh dileraikan”

” Di mana ada kemahuan di situ ada jalan..”

Meskipun beliau merupakan guru Bahasa Melayu namun segala tips, nasihat serta panduan boleh digunakan oleh semua warga pendidik bagi meningkatkan tahap profesionalisme masing-masing dalam dunia pendidikan. Semoga usaha kita untuk membantu anak-anak bangsa akan dipermudahkan oleh Allah SWT..Amin..

 

Terima kasih buat Cik Syazrin Syimee Sharifuddin di atas perkongsian video ini

 

 

SOAL SELIDIK ‘KIT AKTIVITI PELAJAR dan POSTER DEMONSTRASI GURU’

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

 

Saya Dr Shahrul Kadri bin Ayop mewakili kumpulan Physics Kit and Instrumentation Research Group (PhyKIR), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) memohon kerjasama tuan/puan untuk meluangkan masa memberi respons terhadap KIT AKTIVITI PELAJAR dan POSTER DEMONSTRASI GURU dalam soal selidik ringkas ini (7 soalan sahaja) berdasarkan video 3 minit yang tuan/puan tonton melalui pautan di bawah. Jasa baik pihak tuan/puan didahului dengan jutaan terima kasih.

 

SOAL SELIDIK

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dE4tUE1NZTdZYU1TVGRCZUY4V0xFUkE6MQ

 

….TERIMA KASIH….

CHAPTER 5: LIGHT

5.1 Understanding Reflection of Light

5.2 Understanding Refraction of Light

5.3 Understanding Total Internal Reflection of Light

5.4 Understanding Lenses

 

Slide ini juga boleh di download menerusi link di bawah ini:

SILA KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD

 

BAB 4: HEAT

4.1 Thermal Equilibrium

4.2 Specific Heat Capacity

4.3 Specific Latent Heat

4.4 Gas Laws

 

Slide ini juga boleh di download menerusi link di bawah ini:

SILA KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD

CHAPTER3 : FORCE & PRESSURE

3.1 Understanding Pressure

3.2 Understanding Pressure in Liquids

3.3 Understanding Gas Pressure & Atmospheric Pressure

3.4 Applying Pascal’s Principle

3.5 Applying Archimedes’ Principle

3.6 Understanding Bernoulli’s Principle

 

Slide ini juga boleh di download menerusi link di bawah ini:

SILA KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD

CHAPTER 2: FORCE & MOTION

2.4 Momentum

2.5 Effect Of Force

2.6 Analysing Impulse and Impulsive Force

2.7  Safety Features in Vehicles

2.8 Gravity

2.9 Forces in Equilibrium

2.10 Work, Energy, Power and Efficiency

2.11 Elasticity

 

Slide ini juga boleh di download menerusi link di bawah ini:

SILA KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD


CHAPTER 1 : WAVE

1.1 Wave

1.2 Reflection of Waves

1.3 Refraction of Waves

1.4 Diffraction of Waves

1.5 Interference of Waves

1.6 Sound Waves

1.7 Electromagnetic Waves

 

Slide ini juga boleh di download menerusi link di bawah ini:

SILA KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD